Fastelavns-fakta

I min familie er det en tradition at invitere hele familien – børn, unge og gamle – til fastelavnhygge med fastelavnsbolle i flere varianter, pyntet fastelavnsris i vaser og hjemmelavede papkroner på et festligt og farverigt bord.
fastelavn.JPG-fil

Om man møder mere eller mindre udklædt, er helt op til temperament og overskud. Bare man kommer!

Førhen var fastelavn en voksenfest, der markerede overgangen mellem vinter og forår. Fastelavn betyder aften før fasten, som i ældre kristen tradition var en periode på 40 dage frem mod Påske, hvor folk ikke måtte spise kød.
Udklædning var en del af fastelavnsfesten, hvor optog af udklædte mænd drog fra gård til gård. Forrest i optoget red to unge mænd udklædt som en gammel kælling og en stodder. Sidst i optoget var en ung mand udklædt som bajads en slags nar. Han sad ofte omvendt på hesten, som et symbol på at alt var lidt omvendt ved fastelavn, hvor selv sociale skel blev udvisket ved hjælp af udklædningen. På gårdene indsamlede man madvarer og drikkelse til den forestående fastelavnsfest, der på dette tidspunkt var en meget løssluppen voksenfest.

Karneval har som fastelavn noget at gøre med at faste. Ordet stammer fra italiensk og betyder ”farvel kød”.

Senere blev fastelavn en børnefest hvor det helt store omdrejningspunkt var tøndeslagningen.
At slå katten af tønden er en skik man kender fra Danmark og Skåne. Og man slog bogstaveligt katten af tønden. Skikken stammer sikkert tilbage fra middelalderen, hvor det var folketro, at slog man en sort kat ihjel i forbindelse med fasten, ville byen undgå at blive ramt af pesten. Helt frem til slutningen af 1800-tallet havde man i Danmark en levende kat i tønden. Når tønden gik i stykker, blev katten pryglet ihjel med stokke og kæppe af de omkringstående børn. I vore dage er det børn i fantasifulde udklædninger, der slår katten af tønden, og når tønden falder, er det ikke en sort kat, de falder over, men tøndens indhold af slik og andre gode sager.

Katte, klippet i sort karton, og farverige blomster i silkepapir, pryder dette års fastelavnsris.
Katte, klippet i sort karton, og farverige blomster i silkepapir, pryder dette års fastelavnsris.

5 tanker om "Fastelavns-fakta"

 1. Jeg har altid troet, at fastelavn var en fest til glæde for børnene, sådan som det er nu. Sjovt at tænke på at den oprindelig var en voksenfest.
  Det lyder til, at I i din familie har fundet en hyggelig mellemting og en dejlig anledning til at være sammen.
  Kh Katrine

 2. Tak for spændende læsning – en barsk baggrund for noget børn idag kender som en festlig begivenhed!
  Hvor er I i øvrigt gode til at samles og fejre de forskellige højtider!

 3. Altid spændende oplysninger og gode ideer fra jer. Tak for det. Er bordløberen også ‘hjemmelavet’? Det bord må tage kegler.
  Mvh Elisabeth

  1. Hej Elisabeth!
   Tak for rosen!
   Bordløberen er dog ikke hjemmelavet – men hjemmebragt fra det lokale supermarked ;o) Men man kan jo lægge en hvid bordløber på sit bord og lægge udklippede masker, katte og andre farverige fastelavnsudklip. Måske kunne gæsterne selv være med til at festligegørebordet ved at begynde med at fremstille flotte fastelavnsklip til bordet!
   Mange hilsner fra Esther og Bit

 4. Tak for den fyldige information. Da jeg var barn, fik vi en vindruedrittel men træet var utrolig hårdt og tønden holdt til rigtig mange slag.Så var der en, som engang(ved et uheld)slog nedefra mod bunden og alt indhold faldt ud, men det var en lidt for hurtig afslutning,så bunden kom på igen og vi fortsatte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *