mandelgaven…. i sidste øjeblik…

Midt i julens hektiske aktiviteter kan mandelgaven nemt forglemmes og huskes måske først i sidste øjeblik. Så er gode råd dyre… og alligevel ikke. Hjemmelavet mandelgaver som disse er nemme at fremstille og skønne at modtage:

Lækre likørsyltede nødder
 

IMG_8920

Nødderne kan være utrolig lækre som tilbehør til osteanretning, i pandekagerne eller til isdesserten. Lav et ekstra glas og brug som en dejlig værtindegave.

Man sylter nødderne ved at lægge dem i en lage, der koges af primært vand og sukker tilsat forskellige krydderier og likør. Smagen af alkohol vil forsvinde under kogningen, og tilbage vil du få en god og mild smag. Husk nødderne må ikke koge for længe.

Til to glas skal du bruge:

 • 200 g blandede nødder. Det kan fx. være valnødder, hasselnødder eller mandler.
 • 400 g rørsukker
 • 2 dl likør
 • 2 dl vand

Sæt din ovn på 180 grader og læg nødderne i et ildfast fad. Rist nu nødderne i 10 minutter. Ristningen forøger nøddesmagen. Hæld nødderne på to glas. Tilbered nu lagen. Sukker, vand og likør varmes op i en gryde. Sørg for at røre i lagen med en ske, så sukkeret bliver opløst, imens lagen opvarmes. Kog lagen i 4 minutter.

Lagen kan virke tynd, når du hælder den over dine ristede nødder, men bliver tykkere, når den nedkøles.

Tip: kom evt. krydderier som appelsinskal, vanilje eller kanel i lagen, det giver også en fin smag.

Denne ide kan også bruges som mandelgave i sidste øjeblik…
Lækker koldhævet dej  (Til ca. 10 boller)

 • 15 g gær
 • 3 ½ dl vand
 • 1 spsk. olie
 • 1 spsk. sukker
 • 1 spsk groft salt
 • 375 g hvedemel
 • 50 g havregryn

Gæren smuldres i koldt vand. Tilsæt herefter olie, sukker, salt, hvedemel og havregryn. Rør dejen godt sammen – den skal være klistret og grødagtig. Dejen er nu klar til at hæve i min. 12 timer. Dejen sættes køligt til den skal gives som mandelgave. Husk at skrive fremgangsmåden på et kort:

”Tænd ovnen på 180 grader. Læg bagepapir på en bageplade. Form bollerne med to skeer. Lad bollerne efterhæve 10 minutter. Pensl evt. med æg eller mælk og drys med kerner. Bollernes skal bages i ca. 20 minutter til de er gyldne. God 1. juledag!”

IMG_9403

3 tanker om "mandelgaven…. i sidste øjeblik…"

 1. Det lyder rigtigt lækkert til det store ostebord i julen. Så kan man arbejde lidt ved gryderne så appetitten skærpes til næste måltid.
  Rigtig god jul

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *