Uldne vintergækker på kolde dage

SONY DSC
SONY DSC

Det er et af vinterens store mirakler, når den første vintergæk bryder gennem den kolde, frosne jord. Her i januar kan gækkerne på beskyttede steder langs husets sokkel eller i en solrig krog titte frem og herved overraske den forbipasserende, når den spinkle vækst stikker sit bly blomsterhoved op gennem snedækket.
Lader vintergækkerne vente på sig, kan du lave din egen uldne version til at sprede forårsfornemmelser i stuen.

Tæpper af gækker
Har du allerede små klynger af vintergækker i haven, kan du i en tøvejrsperiode grave en klump spirer op og plante dem i en potte. Stil potten i et køligt rum og driv gækker frem, som du herefter kan nyde inde eller sætte ved hoveddøren som en fin velkomsthilsen.

Når vintergækkerne er afblomstret i det tidlige forår, kan du dele dem, og plante løgene med en indbyrdes afstand på ca. 10 cm. I løbet af få år vil du ved at gentage denne proces, kunne få det eftertragtet vintergækketæppe under træer og buske.

Interessen for vintergækker er i de seneste år steget betragteligt, og her er ikke kun tale om at dyrke den almindelige sydeuropæiske sort Galanthus nivalis, som er den art, der gror i stort tal i gamle haver. Er man entusiastisk vintergækkesamler også kaldet galanthofile, betaler man gerne flere hundrede, ja, nogle gange flere tusinde kroner, for at få fingrene i et af de sjældne løg. Og der er nok at stræbe efter. Der findes i dag over 500 forskellige sorter, og med den voksende interesse kommer der hele tiden flere nye sorter til.

Vinterlige Viklerier
Med lidt uldgarn og fingerfærdighed kan du fremstille bedårende vintergækker til at pynte i hjemmet eller på gavepakker til vinterens fødselarer.

Det skal du bruge:
Hvidt uldgarn
Grønt uldgarn
Karton
Stoppenål

Klip et stykke karton på ca. 3 x 10 cm. Det skal anvendes til at vikle det hvide garn omkring. Klip en ca. 20 cm tråd af det grønne uldgarn og læg det på langs af kartonstykket. Vikl det hvide uldgarn 24 gange om kartonstykket samt hen over det grønne garn. Bind med det grønne garn de hvide garnløkker sammen, og træk det hele af kartonen.

SONY DSC
SONY DSC

Tråd nålen med grønt uldgarn, og vikl enden 5 gange rundt om de hvide garnløkker ca. 0,5 cm fra den grønne knude. Fæstn enden ved at sy gennem omviklingen. Klip de overskydende ender af det grønne garn.

SONY DSC
SONY DSC

Saml 6 af de hvide løkker, og sy det grønne garn 3 gange gennem løkken. Herefter sys 3 knuder oven på hinanden i det grønne garn. Fortsæt på samme måde med de andre frie løkker.
SONY DSC
SONY DSC

Lav 6-10 vintergækker og saml dem i et bundt.

5 tanker om "Uldne vintergækker på kolde dage"

  1. Jeg så disse på Instagram, og blev nysgerrig på hvordan de mon blev lavet! Så jeg har holdt godt øje med blokken, så jeg kunne få fat i opskriften!
    I har nogle gode ideer!
    VH Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *