Ketchup af bær fra hvidtjørn

I de levende hegn langs bondens marker gror de fineste krogede hvidtjørn. De er fyldt med små røde bær der lyser op mellem de gule blade lige nu. Fuglene er vilde med dem og inden længe er de fleste spist, så det er nu man skal ud at plukke, hvis man skal have del i bærerne.
Jeg har været i hegnet og plukke til et par flasker hvidtjørns-ketchup, som er super skøn at anvende istedet for almindelig tomatketchup.

Fremgangsmåden er meget enkel.
Nip og skyld bærene i vand. Kom dem i en gryde og dæk dem halvt med vand og tilsæt eddike så bærene er dækket af væske. Kog bærene ved svag varme i ca. 30 minutter. Sigt massen gennem en sigte og mas bærene så det røde frugtkød kommer med, mens selve frøene siges fra. Kom massen tilbage i gryden og tilsæt sukker (ca. 175 gram pr. 500 gram hele ukogte bær), salt, peber efter smag. Man kan kryddere det yderligere med fx chili eller cayennepeber efter smag og anvendelse. Ketchuppen koges igennem og kommes på renegjort glas eller flasker. Opbevar kechuppen i køleskabet.

Overskud og overflod

Denne overskrift synes jeg meget godt dækker naturens efterårsgaver lige nu. Der er så meget at samle derude – brombær, hyldebær, nødder, svampe, hyben mm. Det er altid hyggeligt, at snuppe kurven med på tur og se hvad naturen byder på.
Sidste weekend var jeg på rov i hegnet efter hunderosens smukke hyben. Det blev til to fine efterårskranse, som du kan se HER. Men der blev heldigvis lidt hyben i overskyd. De var alt for skønne til at smide på komposten, så jeg fandt en gammel lerpotte og fyldte den med jord. Hybene blev stukket i jorden og potten fyldt ud med smukke røde hyben. Resultatet blev overraskende fint,- og hybenpotten står nu dekorativt og lyser op på havebordet og pynter blandt sensommerens potter. Enkel, smuk og gratis efterårshygge på få minutter. Har du tips og triks til smarte, enkle ideer med naturens materialer, så smid gerne en kommentar herunder😊 Vi er altid klar på lidt ny inspiration.

To kranse af hyben fra vild hunderose

Jeg har været på rov i de levende hegn efter de smukke hyben fra vild hunderose. Vær bevæbnet med både gode hanske, beskæresaks og lange bukser,- hunderoser har det med at rive en del samt gro i skøn forening med både brændenælder og tidsler.

Krans bundet af sensommerens hyben fra hunderoser.

Klip hyben af så der lidt stilk med,- så er de klar til at bruge uden yderligere klipning.
Klip hyben af så der er lidt stilk tilbage.

Lav en ståltrådsring i kraftig tråd. Form evt ringen rundt om en spand for at give den, den rette form.
Bind de små hybenbuketter på ståltrådsringen lagdelt, således det næste lag lægges over forrige lags stilk.
Bind hyben på lag på lag så stilken dækkes.
Bind ikke for tæt på hybenet, da du risikere at “skære” det af med bindetråden.
På dette tidspunkt af året er der en fin variation i hybenfarverne fra grøn til knaldrød, hvilket jeg er meget vild med. Bind derfor hyben på så fordelingen af både farve og størrelse bliver så ensartet som muligt.
Er du ikke til langsommeligt kransebinderi kan du lave en helt simpel og rå krans af hunderosegrene med hyben på ved at klippe ca. 30-50 cm lange grene af og lægge dem i en spand. Fordel grenstykkerne så de danner en ensartet krans i spanden. Træk forsigtigt kransen lidt op i en ene side og fæstne kransen med lidt vinseltråd. Skub kransen tilbage i spanden igen og træk op et nyt sted. Bind ligeledes kransen her og gentag 2-3 steder mere. Nu kan kransen løftes op af spanden. Vikl evt. grenender lidt ind i kransen, hvis de stikker uskønt ud rundt omkring. Hæng kransen op i et råt bånd eller rustik snor.

Sensommerkrans med hyben fra havens roser

I sidste weekend tog jeg mig sammen til at få klippet de grønne hyben af havens roser. Der var ganske mange, da sommeren blev tilbragt i USA, og derfor blev haven lidt forsømt i den forbindelse.
Mens hybene blev klippet af, opstod ideen til at anvende dem i en krans,- og tanken blev hurtigt omsat til handling.
Kransen blev bundet på en rund ståltrådsring, hvorpå hybenbuketterne blev bundet lagdelt på – store og små hyben godt blandet. Resultatet blev fint, synes jeg,- og kransen hænger nu ved hoveddøren og tager imod sensommergæsterne på fineste vis 🙂