Roulade med sensommerens bær

Sensommeren er for alvor over os med sit gyldne lys og overflod. Bønderne er ved at have høsten i hus, og forberedelserne til næste års produktion er i fuld gang. Jeg samler også til lade eller mere korrekt til fryseren. Jeg har været på brombærjagt i de lokale hegn og høste store, sødmefulde bær i kilovis. bromblr_opskrifter.JPG-FIL De fleste er lagt på frys til vinterens marmelader og tærter, men der er nu intet så belønnende for ens hårde arbejde som at anvende nogen af de friske bær, når de lander på køkkenbordet. Og belønningen for årets brombærhøst blev en lækker roulade med brombærskum og slåensirup. Uhmmmm…roulade_brombær_opskrift.JPG-fil

Roulade”bunden”
3 æg
150 g sukker
120 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker

Pisk æg og sukke luftigt. Bland mel, bagepulver og vanillesukker. Kom det i en sigte og sigte det ned i æggemassen, så du undgår klumper. Vend det forsigtigt i æggemassen, indtil melet er godt fordelt. Fordel dejen i en bradepande beklædt med bagepapir. Bag bunden i ovnen ved 220 graden i ca. 10 minutter.
Vend bunden ud på et stykke sukkerdrysset bagepapir og fjerne det øverste bagepapir. Det løser sig nemt, hvis det duppes med koldt vand. Væd bunden med slåensirup (find opskriften HER) Har du ikke slåensirup, kan du bruge brombærsyltetøj i stedet. Lad bunden køle helt af. Pisk fløden (ca. 3-4 dl til en roulade) og kom brombærsyltetøj eller -marmelade i. Vend det forsigtigt rundt og fordel det over rouladebunden. Rul rouladen sammen ved hjælp af bagepapiret, den ligger på. Sigt lidt flormelis over rouladen før servering. roulade_brombær_opskrift.JPG-FIL Brombærsyltetøj kan nemt erstattes med andre former for syltetøj eller marmelader.

Brombær bundet på en hamkrans bliver en smuk krans til have- eller spisebordet.
Brombær bundet på en hamkrans bliver en smuk krans til have- eller spisebordet.

Husk når du er ude på brombærjagt at plukke ranker med hjem, så du kan binde denne skønne brombærkrans

Lyslanterner opgraderet med svævende sommerfugle

Har nydt de sidste dages smukke, solrige vejr og ikke mindst de lune, stille aftner. Mine lanterner med sommerfugle, som jeg lavede til sommerfesten, er igen blevet sat frem i haven for at hygge. Jeg har leget lidt med et accessories til lanternerne i form af sommerfugle på tynd ståltråd, der er sat på lanterne, så det ser ud som om de flyver over lyskeglen.lanterner_diy_sommerfugle_haven.JPG-fil
Klip et par sommerfugle ud i karton og lim/tape en tynd ståltråd på sommerfuglekroppen.lanterner_diy_sommerfugle_haven.JPG-fil Fastgør tråden på lanternen. Jeg vikler den fast på den øverste “round head”, og bøj ståltråden så sommerfuglen får den ønskede placering over lanternens lyskegle. Smukt ikke?lanterner_ diy_sommerfugle_haven.JPG-fil
Fremgangsmåden til lanternerne finder du HER

Bulgursalat til madpakken

Drivhuset lever pt store forsyninger af både tomater og agurker,- og samtidig høstes der løs i urtehaven. Overfloden af friske råvarer er fantastisk, men kræver også, at der hele tiden skal findes på nye måde at bruge dem på for forandringens skyld. En af favoritterne er lige nu bulgursalat, der også fungere fint i madpakken.bulgur_salat_opskrift.JPG-fil
I princippet kan du anvende mange friske grønsager i salaten fx finsnittet gulerødder og ærter. Den som jeg oftest laver består af agurker (hvor det bløde med kernerne er fjernet), rød peber, løg og tomater – alt finsnittet og blandet godt sammen med bulguren og finthakket persille i rå mængder. Det hele blandes og overhældes med lidt olie og citronsaft.
Blandingforholdet er nemt at huske. Jeg kalder det 1:2 forstået således, at der anvendes et styk af alle grønsager (eller en håndfuld fx tomater og persille) til 2 kopper ukogt bulgur. Anvend 4-5 forskellige grønsager kombineret efter eget ønske. (eller hvad der lige er på lager). Dog altid i kombination med persille (der kan også tilsættes finthakket dihl og/eller koriander). Kog bulguren efter anvisningen på pakken og lad det køle helt af før det blandes med de finthakkede grønsager og krydderurter.

Salat med lakrids og appelsin

salat_lakrids_granatæble_appelsin_opskrift.JPG-filMin søster laver den mest forrygende salat! Den både ser godt ud og smager fantastisk,- og så er den forholdsvis enkel at lave.
Salaten består af blandet grøn salat, appelsinbåde, granatæble-kerner og bløde saltlakrids (dem fra Panda) skåret i tynde skiver, så de ligner små blomster. Lakridsen er nemmest at skære pænt, hvis den er kold, så læg posen i køleskabet et døgn eller på frys et par timer. Læg salaten op på et fad og hæld lidt presset appelsinsaft over lige inde serveringen. Bon appetit!

Blommetid er lige med blommekage :-)

blomme_kage_opskrift.JPG-filHar fået en kæmpe skål med lækre modne, violette blommer,- alt for mange til at de spises væk som de er. Derfor blev nettet støvet igennem for kageopskrifter med blommer og valget faldt på denne Bunden i vejret blommekage fra Hjemmet.blommer_kage_opskrift.JPG-fil Et hit ikke mindst dagen derpå, hvor blommerne havde fået lov til at safte lidt, efter kagen var blevet vendt.blomme_kage_opskrift.JPG-fil Helt sikkert en opskrift, der vil blive gentaget, næste gang jeg bliver beriget med endnu en skål augustblommer.

Gardenparty med sommerfugletema

I weekenden stod den på rund fødselsdag og gardenparty på matriklen. Vejret indbød desværre ikke til det sidstnævnte, men det skal jo ikke afholde en fra at forfølge sine drømme,- så derfor blev det til velkomst ude i haven og spisning indendørs med gardenparty-tema. Bordene blev dækket med kulørte lysglas og farverige dalhia-blomstehoveder fra haven. Under loftet hang farverige vimpler og vinduerne blev pyntet med et hav af vaser fyldt med diverse blomster.vimpler_gardenparty.JPG-fil
Bordkort, pynten over buffetbordet og udendørslanternerne blev fremstillet med sommerfugle som omdrejningspunkt. bordkort_sommerfugle_gardenparty.JPG-fil
Lav en sommerfugl-skabelon – hent evt. inspiration på nettet.bordkort_sommerfugle_gardenparty.JPG-fil Bordkortene blev klippet i forskelligt farvet karton og fastgjort på gaflen. Samme skabelon blev anvendt til sommerfugle-rankerne over buffetbordet,- dog med den variation at der blev klippet huller i vingerne med en hulmaskine, for at skabe lidt lethed.sommerfugle_gardenparty_borddekoration.JPG-filsommerfugle_pynt_diy_gardenparty.JPG-fil Sommerfuglene blev sat på sytråd, således at “rankerne” blev i forskellige længder. Sammen med sommerfuglerankerne, der blev hængt op på grene fra haven, blev grenene også smykket med levende lys, lyskæde og hængende blomster. For at understrege det legende, farverige tema lavede jeg en lille dam på bordet med lys og badeænder købt i Tiger. borddekoration_gardenparty_badeænder.JPG-fil
Haven blev ved skumringstid fyldt med et hav af farverige hjemmelavede lanterner, der skabte en smuk og magisk stemning sammen med bål, lyskæder og hængende ris-lanterner. lanterner_diy_sommerfugle.JPG-fil lanterner_diy_gardenparty.JPG-fil
Klip en skabelon med sommerfugle i karton. Tegn sommerfuglene på farvet papir og klip dem ud. Lim silkepapir på bagsiden og laminer det. Lav 3 huller langs siderne med en hulmaskine og saml lanterne som et rør ved hjælp af round head´s/ “soldater”. Sæt lanternerne over et glas med fyrfadslys.

Skabelon klippet i karton lige til at tegn efter på farvet papir.
Lanternen er lamineret og samlet med round head´s. Lanternen er lamineret og samlet med round head´s.
gardenparty.JPG-fil