Mælkebøtte-marmelade gylden smag på morgenbollen

Først kan du nyde det fortryllende gule mælkebøttetæppe i den grønne græsmark, og så kan du plukke blomsterne til en lækker mælkebøtte-marmelade til et friskbagt brød. Som et hvert barn ved, farver mælkebøtteblomster en del. Brug derfor engangshandsker når du er på mælkebøtte-jagt for at undgå gule fingre i flere dage.
mælkebøtte_marmelade_opskrift.JPG-fil
4 dl kronblade fra mælkebøtteblomster
4 dl vand
2 dl sukker
2 spsk. citronsaft
½ – 1 tsk. melanin

Skyl blomsterne og ryst dem fri for vand. Pluk de gule kronbladene af og kom dem i en gryde. Tilsæt vand og lad det koge i 15-20 minutter ved svag varme. Si kronbladene fra og kom væsken tilbage i gryden. Tilsæt sukker og citronsaft og kog det igennem indtil sukkeret er helt opløst. Kom gelatinen i lidt af gangen. Tjek evt. konsistensen ved at komme lidt marmelade på en teske som lægges i køleskabet. Når den ønskede konsistens er opnået, hældes marmeladen på rengjorte glas. mælkebøtte_opskrift.JPG-fil
image
Find vores opskrift på mælkebøtte-sirup HER

Mælkebøtte-sirup. Smagen af sol og sommer!

I maj er der mælkebøtter her og der og allesteder. Deres smukke solgule blomster lyser op i alt det grønne, og en græsmark fuld af lysende mælkebøtter kan næsten få solen frem selv på en gråvejrdag. I haven er planten mindre velkommen, så vi har eksperimenter med at formindske næste generation fremkomst ved at sætte nogle af de gule blomster på menukortet i form af mælkebøttesirup og -marmelade.

Mælkebøttesirup
Mælkebøttesirup

Mælkebøtte-sirup
4 dl gule mælkebøtte-kronblade
4 dl vand
saft af 1 citron
ca. 4-5 dl sukker

Tag enganghandsker på hvis du vil undgå gule fingre i flere dage. Mælkebøttekronblade farver de del!!!

De gule kronblade klar til kogning.
De gule kronblade klar til kogning.
Pluk de gule kronblade af, og kom dem i en gryde. Undgå at få de grønne dele med da der er en del bitterstoffer i disse. Tilsæt vand og lad blandingen koge i 20-30 minutter.
Kronblade og vand koger i ca. 20-30 minutter.
Kronblade og vand koger i ca. 20-30 minutter.
Si væsken fra og kom den tilbage i gryden. Kom citronsaft i og tilsæt den sammen mængde sukker som den mængde væske man har. Lad siruppen koge ind. Lav undervejs “sirupsprøven” ved at komme lidt sirup på en tallerken, der stilles i køleskabet i 5 minutter. Når siruppen har den rette konsistens hældes den på rengjorte glas eller flasker.
Siruppen smager himmelsk på is eller andre deserter, som behøver et sødt pift!

Filt-roulader til varme ting DIY

Her hvor foråret for alvor drøner derudaf, får man lyst til forandringer. Nogle finder de støvede løbesko frem fra gemmerne eller trækker cyklen ud af skuret parat til at indtage foråret fuld af gode intentioner og håb om, at de holder. Andre tager fat på den store forårsrengøring og endevender huset fra kælder til kvist. Langt de fleste snupper lidt farvestrålende blomster med fra blomsterhandleren, og pepper huset op med farveklatter i glade og muntre farver, der byder solen og lyset velkommen tilbage. I den ånd er vores enkle diy i denne uge farvestrålende bordskåner i filt lige til at lægge på bordet inde og ude.
filt_bordskåner_diy.JPG-fil
Roulade-rulleriet
Du kan fremstille bordskånere til flere forskellige formål og i mange forskellige designs og størrelser. Skåner med en diameter på ca. 6 cm kan anvendes til tekrusene, skåner med en diameter på 10-15 cm er fine til varme gryder og pander. Bliver du helt bidt af filt-roulade-dillen, kan du kaste dig ud i det ultimative filt-rouladeprojekt; et farverigt filt-rouladetæppe til at lægge under sofabordet.

filt-rouladetæppe til at lægge under sofabordet.
filt-rouladetæppe til at lægge under sofabordet.

Det skal du bruge:

Filtstof i diverse farver (gerne den tynde slags)
Saks/hobbykniv
Lineal
Limpistol/nål og tråd
Knappenål med stort hoved

Fire trin fra strimler til færdig bordskåner.
Fire trin fra strimler til færdig bordskåner.

Klip 3 filtstrimler af 0,5 cm bredde i 3 forskellige farver. Læg strimlerne oven på hinanden således at deres ender er forskudt med 1 cm. Rul strimlerne stramt sammen. Fasthold evt. filtstrimlernes roulade-form undervejs ved hjælp af en knappenål, der fjernes hver gang, man har rullet en omgang. Når strimlerne er rullet færdig, limes eller sys enden fast på rouladen. Du kan også bruge en filtenål til at hæfte strimlerne sammen undervejs. Det bliver desuden også et fint resultat, hvis du bruger filtenålen til at afslutte enderne med.
Forsæt på samme måde med at lave flere filt-roulader. Varier dem evt. i størrelse ved at variere længden på filtstrimlerne eller ved at rulle færre eller flere strimler sammen. Saml rouladerne undervejs i en cirkelform for at danne dig et overblik over hvilken størrelse og antal du mangler til den færdige skåner.

Alt på et filtstykke
Læg filtrouladerne tæt sammen på et stykke filtstof så de tilsammen danner den form, du ønsker. Lim eller sy dem fast til stoffet. Klip det overskydende filtstof af.
Man kan evt. afslutte kanten på bordskånerne med en eller flere filtstrimler, der lægges hele vejen rundt om rouladerne. Sy enderne på filtstrimlerne sammen.
filt_bordskåner.JPG-fil
Form og design
Vores skåner har en klassisk rund form, men med filt-rouladerne er der mange muligheder for at lege med bordskåner-designet. Læg evt. rouladerne tæt sammen til et kvadrat, eller form dem som en snegleformet spiral der inderst begynder med en lille roulade, der efterfølges af større og større filt-roulader. Man kan også fremstille en enkel skåner ved at øge strimlerne undervejs, så man til sidst får en stor cirkelformet roulade. filt_bordskåner_diy.JPG-fil

Wepaint.dk – for dig der søger ny inspiration!

Mal spændende malerier og få seriøs information om maling med akrylfarver. Sådan lyder det fra de to kreative kvinder bag den spændende hjemmeside wepaint.dk, som vi gerne vil lave lidt reklame for 🙂 Derfor får de ordet denne gang!
wepaint.dk kursus landskabsmaleri (1)
wepaint.dk kan være din vejviser på et eventyr, hvor du selv bestemmer handlingen fra det første penselstrøg til den spændende slutning på et maleri.

wepaint.dk er en hjemmeside, hvor du kan downloade spændende og sjove malerkurser. Bag internetfirmaet står kunstneren Charlotte Niemann og hendes elev Bente Petersen. Charlotte Niemann har undervist i tegning, akvarel, akrylmaling i 22 år, har tegnet og malet altid og har desuden udstillet og solgt til et hav af kunstforeninger og private. Bente Petersen har malet og tegnet i mange år, og deltaget i flere kurser ved forskellige kunstnere.

Malekurserne fra wepaint.dk er opbygget, så du nemt kommer i gang, let kan overskue arbejdsprocessen og er tilrettelagt, så du hele tiden lærer nyt. Du lærer fx at blande mange farver, at anvende forskellige og anderledes maleteknikker, at komponere et billede og lege med de forandringer, der opstår i maleriet undervejs. Hver enkelt kursus er forberedt ned i mindste detalje, og du oplever processen både fra underviserens og elevens side. Opgaverne er desuden gennemtestet af både øvede og uøvede malere!

Se også de mange gode og gratis malertips på wepaint.dk.
Klik herunder og se et eksempel på det vi laver:
prøvesider-blå-blomster (1)
Få overblik over de forskellige wepaint.dk kurser her: wepaint.dk på Pinterest eller tilmeld dig nyhedsbrev fra wepaint.dk (send din e-mail til info@wepaint.dk)

De to dygtige damer baf wepaint.dk
De to dygtige damer baf wepaint.dk

Pimp en cykel

I weekenden var jeg forbi Ringkøbing,- en by der overraskende positive både med hensyn til hyggelige omgivelser og et livligt handelsliv med flere spændende butikker. garn_cykel_diy.JPG-FIL Foran byens strikkegarnsbutik stod denne skønne barnecykel pimpet på bedste krea-vis😊 Synes lige I skal se den her på bloggen!Jeg kan desværre ikke huske butikkens navn, så hvis nogen lokale kan være behjælpelig, må I meget gerne lægge en kommentar herunder.

Dronningens fødselsdag og beskæring af roser

Tillykke til dronning Margrete!!
Et huskeråd jeg husker fra min mor er, at roserne skal klippes ned på dronningens fødselsdag, så har du ikke allerede været ude med saksen og klippe dine roser ned, er det nu du skal i gang.rose_beskæring.JPG-FIL Jeg snupper saksen og håber på, at regnen her på Fyn lader vente på sig😊flagranke_sy.JPG-fil Du kan finde fremgangsmåden på flagranke i vores bog “Vidunderlig Vinter”
God lørdag!

Driv en magnolia i blomst

Selv om foråret banker derudad, blomster mit magnoliatræ endnu ikke ude i haven.

Efter kun en god uge ved stuetemperatur foldede blomsterne sig ud.
Efter kun en god uge ved stuetemperatur foldede blomsterne sig ud.

Helt anderledes forholder det sig med de grene, jeg tog ind i stuen for godt en uge siden. De fleste knopper har foldet sig ud, og de store smukke blomster pryder nu på skønneste vis.
Blomstens udvikling er et studie i skønhed og grokraft.
Blomstens udvikling er et studie i skønhed og grokraft.

Intet er nemmere end at drive magnoliablomsterne frem i stuen. Klip et par grene af, stil dem i en høj vase og nyd udviklingen fra knop til blomst på tætteste hold.

Stop vinden med en uglestopper

I takt med at temperaturen stiger, åbnes vinduer og døre, så den friske luft og fuglesang kan strømme ind i vores boliger. Men når man bor i et land, der ligger i vestenvindsbæltet, er en åben dør ofte ensbetydende med en dør, der smækker. Sy en praktisk og dekorativ dørstopper der forhindrer børn og hunde i at komme i klemme i en smækkende dør.
ugle_dørstopper_diy.JPG-fil
Sæt uglen for døren
Som stofbasis for denne praktiske dørstopper kan anvendes forskellige vejrbestandige materialer fx en tynd voksdug, presning eller en rissæk vævet i plastic.
Det skal du bruge:
Ca.0,5 x 1 meter basisstof
Sytråd
Symaskine
Diverse stofrester
To store knapper
Sand/ris

Mønster til basisformen.
Mønster til basisformen.

Lav et dråbeformet mønster i papir eller pap. Læg basisstoffet dobbelt og tegn mønsteret over på det. Klip stoffet ud. Mønstret til vores ugle er ca. 30 cm på det bredeste sted og 40 cm højt.
Sy dekorationsdelene på for- og bagstykket før uglen sys sammen.
Sy dekorationsdelene på for- og bagstykket før uglen sys sammen.

Til ugledekorationen klippes i to forskellige stofrester to sæt cirkler til øjne med henholdsvis en diameter på ca. 3 og 5 cm. Herefter tegnes et mønster til vinger, og de klippes ud i stof. Her ud over klippes to trekanter i forskellige stofrester, der passer til dråbespidsens form, dog således at den ene klippes ca. 1 cm mindre end den anden. Mulighederne for at dekorere sin ugledørstopper på andre måder er utallige, og her kan man slippe sin kreative udfoldelse fri.
Hvis basisstoffet har tendens til at trævle, kan man med fordel zigzagge kanten på symaskinen. Vi har limet dekorationerne på basisstoffet med en almindelig limstift, med det kan også fastgøres med nåle. Husk at der skal bruges 1 cm sømkant. Forstykkets dekoration består af vinger og øjne. Delene sys på med zigzag. Anvend evt. en sytråd i en anden farveholdning end stoffet som en del af dekorationen. Øjnene på uglen er desuden fremhævet med tæt zigzag-syning. Sy fra kanten af øjets inderste cirkel og lidt ud over den yderste cirkel, så dekorationen får en solstråleeffekt. Sy i hånden knapperne fast midt i øjnene.
På basisstoffets bagstykke limes de to trekanter på spidsen af dråben. Lim evt. et par centimeter inde så basisstoffet danner en kant. Sy trekanterne fast med zigzag.
To cirkler i forskellige størrelser, en knap og zigzag-sting udgør uglens øje.
To cirkler i forskellige størrelser, en knap og zigzag-sting udgør uglens øje.

Vinger og øjne sys på med zigzag-sting.
Vinger og øjne sys på med zigzag-sting.

Løfterem til ugler
Ønsker du en bærerem, så uglen er let at flytte, fremstilles den på følgende måde. Klip et ca. 3 x 10 cm stykke i basisstoffet. Fold det på den lange led med retsiden indad og sy stykket sammen. Vend retten ud og læg stykket så syningen ligger midt på og sy langs kanterne. Fold enderne et par gange og sæt remmen fast med nåle på bagstykket. Sy den fast i begge ender.
Sy en praktisk bærerem på bagsiden af uglen.
Sy en praktisk bærerem på bagsiden af uglen.

Uglen flyttes nemt med indendørs ved hjælp af den praktiske bærerem.
Uglen flyttes nemt med indendørs ved hjælp af den praktiske bærerem.

Udstop uglen
Læg for- og bagstykke ret mod ret og sy langs kanten således, at dråbens spids ikke sys sammen.
Uglen er syet sammen i siderne og vent om. Sandet fyldes i toppen, der derefter sys sammen i hånden.
Uglen er syet sammen i siderne og vent om. Sandet fyldes i toppen, der derefter sys sammen i hånden.
Vend retsiden udad og fyld uglen næsten helt op med sand eller ris. Spidsen på uglen sys nu sammen i hånden og bøjes ned mellem øjnene. Hæft spidsen fast til uglen med et par sting og stil uglen for døren.
Sæt uglen for døren,- og undgå den smækker!
Sæt uglen for døren,- og undgå den smækker!