Tid til nedtælling

Det’ sørme – det’ sandt – de’cember.

Den dejligste måned i nissernes land.

Der er men’sker som kulden er slem for

men for nisser er isen det rene vand

og dagene flyver af sted som en fugl.

Det’ sørme – det’ snart – det’ jul.

Nu er det tid til at tælle ned. Til 2.B har jeg lavet et snemands hoved, hvor næsen kan dreje rundt, så vi har fuldstændig styr på datoerne i hele december!

image

Kalenderlys i sød indpakning

Dette bud på en sød og farverigt krans til kalenderlyset kan få smilet frem hos selv den største julefornægter. Den skal stå hos nogle søde børn helt frem til juleferien. Gad vide om de kan holde fingeren vær, for den dufter lokkende af lakridskonfekt!
image
Det skal du bruge:
En halmkrans med en diameter på ca. 20 cm.
2 poser lakridskonfekt
Limpistol

Lim lakridskonfekten på halmkransen med limpistolen. Undlad at lime på kransens bund. Husk undervejs at se på fordelingen af både farver og typer lakridskonfekt, så kransen får et ensartet udtryk, når den er færdig. Læg kransen på et kagefad og stil kalenderlyset i midten.
En anden sød ide til kalenderlys for børn findes her

Slut med snot og snue

Vi er midt i forkølelsessæsonen med host, nys og hvad der ellers hører til en god omgang snue. I år går jeg til kamp mod snot og snue med denne ingefær/citron drik i min the. Den kan nok ikke fjerne forkølelsen med et trylleslag, men forhåbentlig kan den lindre og hjælpe mig på vej.
IMG_0023
Til en lille flaske skal du bruge:
* 1 knold ingefær
* skal og saft fra en økologisk citron
* 2 dl vand
Skræl ingefær og skær den i mindre stykker. Riv skrællen af citronen og pres saften ud. Hæld alle delene i en blender og blend godt. Si evt, hvis din blender ikke formår at pulverisere blandingen.
Hæld nu drikken på en flaske med tætsluttende låg. Opbevar flasken på køl.
Spæd op med varmt vand, som når du laver the. Jeg bruger ca 3 spsk til et krus the. Synes du blandingen er for sur, kan du tilsætte lidt honning eller et par dråber stevia.

En julekalender her på bloggen?

Da vi for år tilbage begyndte at tale om at skrive en bog, var vores oprindelige ide at skrive en julekalender-bog med 24 kreative ideer. Men det greb om sig og langsomt voksede årstidskonceptet frem og manifisterede sig i vores bog “Vidunderlig Vinter”, som udkom sidste år. vidunderlig_vinter _julekalender. JPG-FIL
Men bare fordi vi fik udgivet bogen, stopper ideerne jo ikke med hele tide at poppe op! Og skulle der være et forlag, der kunne tænke sig at udgive endnu en bog med udgangspunkt i julens kreative univers, har vi nok af ideer på lager. Så sig endelig til😊
Men mens vi venter på at blive opdaget, sysler vi lige nu med en light version her på bloggen! betonfad
Hvad siger I til en julekalender med låger fyldt med kreative diy-ideer og syndige julelækkerier, som hver dag i december frem til den 24. åbenbarer sig her på bloggen?
Vi er fulde af ideer, så vi håber, I vil lege med😊 Vi kan næsten ikke vente…

4 lys på rå klodser

Adventskransen har traditionelt bestået af en grankrans, 4 lys og farverige bånd. Men også den har været påvirket af modens luner og trends inden for boligindretningen. Lige nu er der fokus på upcycling og brug af hverdagsting i nye sammenhæng. Så har du mod en lidt anderledes og personlig adventskrans, vil denne rå version skabt af afstandsklodserne fra en europa-palle, passe fint ind i den skandinaviske boligstil, der hitter i mange hjem lige nu.

Råt på den fede måde!
Råt på den fede måde!

Det skal du bruge:
4 afstandsklodser fra en europa-palle gerne med stempler
4 metallysholder
Kopbor i sammen diameter som lysholderne
Boremaskine
Sandpapir/rystepudser
Afstandsklodserne fra en europa-palle har ofte gode stempler, der er med til at give stagerne karakter.
Afstandsklodserne fra en europa-palle har ofte gode stempler, der er med til at give stagerne karakter.

Skil forsigtigt pallen fra hinanden med et koben og fjern søm og skruer. Slib klodserne med sandpapir og afrund hjørnerne. Bor huller til lysholderne og kom dem i.
Bor hul i klodsen med et kopbor.
Bor hul i klodsen med et kopbor.
Pynt evt. stagerne med lidt mos, bånd og tal. Som alternativ til træklodserne kan du anvende grenstykker fra fx æble- birke eller elmetræ. Find fremgangsmåden til grenstager HER
Tips til tal
På hvert lys har vi med en grov snor bundet et tal. Har man ikke en passende talskabelon, kan man skrive tallene i et word-dokument, tilpasse størrelsen og printe dem ud. Tegn tallene op på bagsiden af gummiet fra en traktorslange og klip dem ud. En lignende effekt kan opnås med tal fremstillet i skind eller cykelslange. Alternativt kan man klippe andre former fx stjerner ud af materialet og skrive tallene herpå. Ønsker man et mere nostalgisk præg, kan man bage kagefigurere, skrive tal på disse og hænge dem på stagerne i et smukt rødt bånd.
Find fremgangsmåden til beton-adventsstager HER

Æblemarmelade med kanel

æbler_marmelade.JPG-fil
æbler_marmelade.JPG-fil

Her får I lige min ynglings æble-marmelade opskrift, nu hvor de sidste nedfaldsæbler skal bruges, inden solsortene spiser de sidste.
1 kg æbler gerne flere forskellige sorter
Saft af en citron
600 g alm. sukker eller rørsukker
1 spsk. kanel
1 dl rosiner

Vask æblerne og fjern kernehuset. Skær æblerne i grove stykker og kog dem sammen med citronsaft ved svag varme i en gryde med lidt vand i bunden. Når æblestykkerne kan moses med en gaffel kommes sukkeret i sammen med kanel og rosiner. Lad marmeladen småkoge ca. 10 minutter. Kom den på rengjorte glas.

Årets adventkrans er selvfølgelig i beton

Jeg havde egentlig pakket betonværkstedet væk for vinteren, men nogen gange har man et standpunkt, til man tager et nyt! Det der fik mig på andre tanker, var et foto på nettet af en adventkransen fremstillet af fire tal i beton, hvor der var sat lysholdere i.adventskrans_beton_tal_diy.JPG-fil
Sådan en cool “krans” skulle da pynte mit sofabord i december.

Her få du lige fremgangsmåden, hvis du vil gøre mig kunsten efter.
tal_beton_adventkrans.JPG-fil
Det skal du bruge:
20 cm tal i papmaché
Hobbykniv
Limlag
4 lysholdere i metal (mine er til juletræslys)
Beton

1. Skær bagside af tallene med en hobbykniv. Lægges snittet i en 45 graders vinkel, beskadiger man ikke inderside af pappet.tal_beton_adventkrans.JPG-fil
2. Indersiden smøres med fx limlak, så betonmassen ikke opløser pappet.tal_beton_adventkrans.JPG-fil
3. Tegn lysholderne af på det sted den ønskes placeret og skær hullet ud.tal_beton_adventkrans.JPG-fil
4. Placer lysholderen i hulet. Tjek at pappet sidder pænt på bagsiden.
5. Smør formen med madolie, så betonen slipper let, når den er tør.tal_beton_adventkrans.JPG-fil
6. Bland cement og sand i forholdet 1:3. Rør det godt sammen og tilsæt herefter vand, så det får konsistens som ymer.
7. kom betonen i tallet og lad det tørre et par dage.tal_beton_adventkrans.JPG-fil
8. Tag beton-tallet ud af formen. Slib tallet fri for paprester.

Det er desværre ikke lykkes mig at bruge paptalllene mere end en gang, da de let går i stykker, når støbningen tages ud af formen.

slåensnaps og -gin

Her får I lige endnu et par opskrifter med slåen, så nu er der tre gode grunde til at gå på slåenrov i hegn og krat 🙂

3 favoritter med slåen! Snaps, gin og sirup.
3 favoritter med slåen! Snaps, gin og sirup.

Slåensnaps
Slåensnaps er en af vores absolutte ynglinge. Sødmefuld og let bitter på sammen tid. Den er helt uovertruffen til julens risalamande, selv om man må væbne sig med tålmodighed helt til næste jul. Men det er ventetiden værd!
Slåensnaps skal stå og trække mindst 3 måneder, før den sis.
Slåensnaps skal stå og trække mindst 3 måneder, før den sis.

Fyld et rengjort glas med frosne slåen og overhæld dem med en neutral vodka eller snaps gerne af den billige slags. Kom låget på og lad glasset stå i mindst 3 måneder,- gerne længere før den sis.

slåengin
Slåengin er måske ikke så kendt i Danmark, men det er en af englændernes favoritter. Og har man først smagt den, kan man godt forstå deres begejstring!

Slåengin har som snapsen en fantastisk farve, og smagen er der absolut heller ikke noget i vejen med!
Slåengin har som snapsen en fantastisk farve, og smagen er der absolut heller ikke noget i vejen med!

Fyld 500 g frosne slåenbær i et patentglas. Tilsæt 500 g sukker og overhæld det med en flaske gin. Ginen skal stå i ca. 3 måneder, før den sis og kommes på flaske.

Find opskriften på slåensirup Her

Æblekasse ved hoveddøren

En enkel kurv eller kasse med æbler pynter rigtig meget ved hoveddøren eller på terrassen, men ønsker du en lidt anderledes dekoration, der ikke tager meget tid at lave, kan du trygt kaste dig ud i denne. æbler_pynt.JPG-FILDu skal bruge en gammel frugtkasse eller anden form for trækasse. Hammer evt. nogle søm gennem bunden så ca. 2 cm stikker op inde i kassen. Fordel sømmene lidt skødesløst og med en afstand, der giver lidt afstand mellem æblerne. Pres æblerne ned over sømmene og fyld mellemrummene ud med fx mos, strå, hø, blomsterhovederne af sankt hans urt eller georginer. Man kan også med held undlade sømmene og lægge æblerne tæt i kassen og efterfølgende fylde mellemrummene ud.
Se hvordan du laver smukke kranse af paradisæbler HER