Farverige frokostæg

Æg farvet med frugtfarve lige til at spise.
Æg farvet med frugtfarve lige til at spise.

Ingen påske uden æg farvet med frugtfarve! Sådan lyder mantraet i min familie. Der er varrationer over temaet fra år til år. Fx blev morgenæggene sidste år kogt i vand tilsat blå frugtfarve. Nogen af dem fik før kogning påklistret små papirscirkler, der efterfølgende blev fjernet, og gav æggene deres fine prikkede mønster.
Men en sikker genganger på påskemenuen er farvestrålende krakkelerede æg. Kog æggene og bank herefter skallen, så den krakelerer. Læg æggene i en plasticpose og hæld frugtfarve i. Lad æggene ligge i posen nogle minutter. Vend posen undervejs. Skyl æggene under vandhanen. Når skallen fjernes eksponeres det fine farverige mønster på æggets overflade. Brug evt. enganghansker, når du piller ægget.

Lysæg og nyhedsskaller til påskebordet

Æggeskaller med støb-selv lys og skaller med morgenavisen. Enkel pynt til påskebordet.
Æggeskaller med støb-selv lys og skaller med morgenavisen. Enkel pynt til påskebordet.

Nogen gange skal det bare være enkelt og ligetil, men også gerne lidt personligt når der dækkes op til gæstebud,- og derfor bliver pynten på påskebordet i år æggeskaller, hvor der er støbt lys i samt skaller med avisdecoupage, hvori der er plantet små martsvioler fra haven.
Keep it simple!

Poetiske påskeæg

Poetiske gække vers skrevet med tush på æg støbt i gips.
Poetiske gækkevers skrevet med tush på æg støbt i gips.
Inspireret af en af de kommentarer vi fik på opslaget om betonæg, har jeg eksperimenteret med støbe æg i gips. Disse æg er støbt efter samme princip, som dem jeg støber i beton. Den eneste forskel er, at betonen er erstattet af gips. Man skal være vaks på fingrene, for gipsen størkner meget hurtigt, så lav lidt ad gangen. Jeg har endnu ikke knækket koden for, hvornår æggene skal ud af skallen. Jeg forsøgte første gang efter et par dage, og her knak flager af den yderste gipsen af. Det gik bedre efter yderligere et par dage, men helt perfekte blev de ikke. Da gipsen var hel tør, skrev jeg med sort tush brudstykker af gækkevers. Gipsæggene supplere på smukkeste vis købte porcelænsæg og hjemmelavede betonæg rundt omkring i boligen, og bringer med deres poetiske vers minder til barndommens gækkebrev.

Forrygende forårsfiltede fåreflok

Flokke af filtet får på græs. Kan det blive mere forårsagtigt!
Flokke af filtet får på græs. Kan det blive mere forårsagtigt!

Den 20. marts er det forårsjævndøgn, og dag og nat står i vatter! Herfra og frem til efterårsjævndøgn har lyset overtaget. Dagen er nu tiltaget med ca. 4,5 time, og alt emmer af fornyelse og forventning! Hvis heldet er med os, vil marken inde længe fyldes med nyfødte lam og spæde mæææh-lyde blande sig med lærkernes sang fra himlens blå bue.
Vi hylder denne gang forårets fornyelse, og skaber vores egen fåreflok af bløde flitbolde med fårelook lige til at lægge i en skål eller på påskebordet.
Det skal du bruge:
Uld, pladevat, garn, sæbevand (brun sæbe og vand i forholdet 1-10), bobleplast, filtenål
1. lav en kugle i uld 2. filt kuglen i bobleplast 3. filt fårhovedet med filtenål 4. det færdige resultat
1. lav en kugle i uld
2. filt kuglen i bobleplast
3. filt fårhovedet med filtenål
4. det færdige resultat

Lav en kugle i pladevat og vikl garn rundt om så det holder faconen. Du kan også vælge at lave hele kuglen i uld, der formes til en rund kugle. Fordel ulden rundt om kuglen i et tyndt lag og væd den med sæbevand. Rul først forsigtigt kuglen mellem hænderne. Læg den herefter i bobleplasten og forsæt med at rulle indtil kuglen er fast og rund. Vask efterfølgende grundigt med rent vand og lad den tørre.
Form et fårehoved i uld og læg det på filtkuglen. Stik med en filtenål langs hovedets kant og forsæt med resten af hovedet. Form to ører i filt og fastgør dem på kuglen med filtenålen. Afslut med øjnene og filt hele hovedet færdigt med filtenålen.
Saml en ring af får på en kraftig ståltråd og hæng dem på en dør eller læg dem på påskebordet evt med et lysglas i midten.
Saml en ring af får på en kraftig ståltråd og hæng dem på en dør eller læg dem på påskebordet evt med et lysglas i midten.

At filte får er et projekt, hele familien kan deltage i, og snart kan I have jeres egen filtede fåreflok i matchende farver.

Snørklede påskeæg diy

Lette gennemsigtige påskeæg på grene med forårsfriske nyeudsprungne blade. Lige til at lave alene eller sammen med ungerne.påskeæg_diy.JPG-fil

Færdig æg lige til at hænge på grenene.
Færdig æg lige til at hænge på grenene.

påske_diy.JPG-fil Alt, hvad man skal bruge til at fremstille disse snørklede æg, er garn, lim og balloner samt lidt tålmodighed, så man ikke stikker hul på ballonen, før snorene er godt gennemtørre. Kan man ikke styre sin nysgerrige er chancen for, at garnægget klapper sammen overhængende.

Pust en almindelig ballon op i den størrelser ægget skal have. Hvis du vil have en “overraskelse” inde i ægget, når det er færdigt, kommes den forsigtig ind i ballonen, før den pustes op. Overraskelsen kan fx være et lille chokoladeæg eller en gul kylling.

Garnet gennemvædes i lim-vand blandingen.
Garnet gennemvædes i lim-vand blandingen.
Det er nemmest at gennemvæde garnet i en flad skål eller tallerken. Lav en blanding af ligedele almindelig skolelim og vand, der blandes godt sammen.
Det garn, man anvender, skal være godt gennemvædet af lim-vandblandingen, før det vikles rundt om ballonen. Det gøres lettest ved at lægge garnet i den flad skål eller tallerken, hvor man har blandet lim og vand. Rod forsigtigt rundt i det med en pensel så der kommer lim på alt garnet.
Garnet vinkes nu rundt om ballonen. Brug evt engangshandsker.
Vikle garnet rundt om ballonen.
Vikle garnet rundt om ballonen.
Bind en snor i ballondutten og hæng ægget til tørre i mindst to døgn.
Kom et stykke tape på ballonen og prik forsigtigt hul i den med en nål, så luften siver stille ud. Fjern ballonen og kom en snor til ophæng i.
Efter et par døgn kan ballonen fjernes.
Efter et par døgn kan ballonen fjernes.
Når påsken er over skal æggene genanvendes på en lyskæde. I hvert æg stikkes en pærer i, og den farverige lyskæde skal hænges op i drivhuset til forårets tusmørke-hyggestunder.
Når påsken er over skal æggene genanvendes på en lyskæde. I hvert æg stikkes en pærer i, og den farverige lyskæde skal hænges op i drivhuset til forårets tusmørke-hyggestunder.

Gør klar til påskens frokoster

IMG_0176
I løbet af året eksperimenterer vi ofte med forskellige slags snapse. Til påskefrokosten hører en god snaps sig også til. Denne har en flot, gul kulør, der passer til påskebordet. Du kan stadig nå at gøre denne snaps klar til årets påskefrokoster – eller den kan bruges som værtsgave!
IMG_0228
Det skal du bruge:

Skal af 2 økologiske citroner
1 vaniljestang
10 safran tråde
4 stilke citronmelisse
1 spsk. akaciehonning
7½ dl smagsneutral snaps

Det yderste af citronskallen skrælles af med en kartoffelskræller og skæres i fine strimler. Vaniljestangen flækkes og kommes i et rengjort og skoldet glas. Sammen med citronstrimlerne, safran, citronmelisse og akaciehonning. Til sidst hældes snapsen over de øvrige ingredienser og glasset lukkes. Lad snapsen trække ca. 14 dage. Når snapsen har trukket, filtreres den gennem et klæde eller et kaffefilter. Kom efterfølgende påskesnapsen på et smuk karafel.

en anderledes forret…

Traditioner kan opstå over alt. Under en rejse til Dubai spiste vi ved en tilfældighed frokost på en fransk restaurent. Vi valgte en løgsuppe – og den blev serveret i en fantastisk og spiselig brødskål. Efterfølgende har vi ved hvert besøg i Dubai været forbi ”vores” spisested for at indtage den lækre løgsuppe.

løgsuppe i spiselig brødskål
løgsuppe i spiselig brødskål

Men det er lidt langt at rejse til Dubai for en løgsuppe. Derfor måtte vi eksterimentere her hjemme for at kunne serverer i en brødskål. Løgsuppe i brødskål kan bruges som små forretter i 8 små skåle eller server til aftensmad og lav 4 større brødskåle.

Til 8 små brødskåle skal du bruge:
2 pakker tørgær
6 dl varmt vand
2 tsk salt
2 spsk vegetabilsk olie
1000g mel
1 æggehvide
1 spiseskefuld vand

I en skål opløses gær i varmt vand. Lad det stå omkring 10 minutter.
Tilsæt salt, olie og halvdelen af melet til gærblandingen og rør godt. Ælt den resterende mel i lidt af gangen.
Når dejen er æltet godt sammen, vendes den ud på en let melet bordplade og æltes indtil dejen er glat og elastisk. Pensl en stor skål med olie og læg dejen heri. Dejen pensles med olie. Dæk med et fugtig viskestykke og lad dejen hæve i et varmt sted, indtil volumen er fordoblet – ca. 40 minutter.
Slå nu dejen ned, og del den i 8 lige store portioner. Form hver del i 10 cm runde brød. Sæt brød på bageplade med bagepapir. Dæk og lad brødene stå i et varmt sted i 30 minutter .
Forvarm ovnen til 200 grader. I en lille skål piskes æggehvide og 1 spsk vand sammen og pensle brødene med halvdelen af æggeblandingen.
Bages i forvarmet ovn i 15 minutter. Pensl med resterende æg blandingen , og bages 10 til 15 minutter mere eller indtil brødene er gyldne. Lad brødene køle af.
For at lave skåle : Skær en lille cirkel foroven i toppen af hvert brød og tag lidt af indholdet ud. Fyld brød skåle med varm suppe, drys med revet ost og server straks.

skær toppen af brødet...
skær toppen af brødet…

...og udhul brødskålen. Skålen er nu klar til suppen. Læg gerne låget på inden serveringen, så man kan få en dejlig oplevelse, når låget lettes og duften af løgsuppe spreder sig ved bordet...
…og udhul brødskålen. Skålen er nu klar til suppen. Læg gerne låget på inden serveringen, så man kan få en dejlig oplevelse, når låget lettes og duften af løgsuppe spreder sig ved bordet…

Løgsuppe til brødskålene:
4 store løg
50 g smør
2 liter vand
1 tsk groft salt
friskkværnet hvid peber
5 grønsagsbouillonterninger
100 g revet ost

Løgene pilles, skæres i tynde skiver og svitses i smør. Vandet tilsættes sammen med krydderier og bouillonterningerne. Det hele koger få minutter, til løgene er møre. Suppen anrettes i brødskålene, drysses med revet ost og serveres straks.

Finurlige pompon-fugle

IMG_8017
I denne uges avisartikel handler det om forår og finurlige pomponfugle. Vi har klippet en fugl ud af et stykke karton. Her er valgt et tilfældigt omrids af en fugl, men du kan også gøre den mere naturlig og lave specielle kendetegn, så din fugl kommer til at ligne fx topmejsen eller gråspurven.

I fuglens mave er klippet en cirkel, hvori du kan sætte en flot garn-pompon ind.
IMG_8023
Der findes rigtig mange måder at fremstille pompon’er på. Vi har valgt at bruge den ”gammeldags” måde, hvor du kun skal bruge pap, garn og en saks. Begynd med at tegne to ens cirkler på et stykke pap. Klip cirklerne ud og klip et mindre hul i midten af pappet. Papstykkerne lægges nu ovenpå hinanden, og garnet vikles rundt og rundt om papstykkerne. Lav gerne flere lag i forskellige farver. Til sidst stikkes spidsen af en saks ind mellem pap-cirklerne. Klip op hele vejen rundt. Læg en snor mellem papstykkerne og stram til. Fjern papcirklerne og ryst pompon’en i form.
pompon

På Pinterest har vi set en anden måde, hvorpå du også kan fremstille pompon’er ved hjælp af en gaffel:

db8fdd853c0cadf8698aa3d7ef61c357

Og sådan ser artiklen i avisen ud i denne uge. Fuld af fuglefløjt og forårsfryd
Og sådan ser artiklen i avisen ud i denne uge. Fuld af fuglefløjt og forårsfryd