Perler på en snor

Tænk at man kan skabe skønne perler af ugeblade og limlak! Det var min første tanke, da en god veninde i julen fortalte om et armbånd, hun havde købt på et kunsthåndværkermarked i Heidelberg, hvor hun pt er bosiddende.
Jeg har nu forsøgt mig ud i perlekunsten og med begejstring konstateret, at jeg kan!!!
papirperler_diy.JPG-fil
Alle tynde papirstyper kan i princippet anvendes, men personligt er jeg meget fascineret af det farvespil, der opstår ved at anvende fotosider fra ugeblade.

Laver du øreringe med papirperler, får du nogle helt unikke smykker.
Laver du øreringe med papirperler, får du nogle helt unikke smykker.

Tegn formen på ugebladssiden – se ideer til perleformer herunder – klip strimlen ud og stryg et lag lim på bagsiden. Undlader du at komme lim på den nederste 1/2 cm, limer papiret ikke fast til grillspydet, du skal rulle papirstrimlerne rundt om. Kom evt lidt mere lim på undervejs og rul forsigtigt strimlen rundt om sig selv og afslut med et lag limlak eller klart neglelak. Lad perlen tørre på grillspydet eller tag den forsigtig af, og kom den på en tynd ståltråd, der hænges på tværs af en æske, så limen kan tørre.
Se hvordan man fremstiller papirperler på denne video.
trim.FC14AC73-800C-4EAD-822E-00045181A784

Perler kan ud over papirsstrimlens form varieres ved at gøre strimlen smallere eller bredere i bunden (her er de mellem 1 – 2 cm) eller variere længden af strimlerne evt. ved at forlænge dem. Ligeledes kan størrelsen af perlens hul ændres ved at anvende pinde med forskellig diameter.
image

Perlerne er flotte alene eller i kombination med almindelige perler. Enkeltes er det at sætte dem på en rund elastik, men prøv også at bruge dem på et knyttet armbånd. Se hvordan i denne video.
trim.BE3492FC-0922-4F38-A954-FB979A5DB94E

Perlens holdbarhed er overraskede god materialet taget i betragtning, men de skal nok tages af før badet eller svømmeturen. Og skulle det gå galt, kan man jo altid lave en ny sending.
Her er til mange timers hygge for børn og voksne.

Nutella-stjernekage

Under en søgning på forskellige kager dukkede denne Nutella-stjernekage pludselig op. Jeg faldt egentlig for det flotte mønster – og selvfølgelig også Nutella-indholdet. Umiddelbart ser den ud til at være avanceret at lave – men det er faktisk rimeligt nemt.
IMG_7878
Ingredienser:
• 3 dl mælk
• 50 g gær
• 1 æg
• 75 g smør
• 600 g mel
• 1 spsk sukker
• 1 tsk salt
• 300 g Nutella
• æg til pensling

Sådan gør du:
Lun mælken og rør gæren ud heri. Tilsæt æg og blødt smør – rør godt rundt. Mel, salt og sukker blandes i lidt af gangen. Dejen æltes nu ensartet og glat. Lad dejen hvile tildækket i ca. 30 min. et lunt sted.
Dejen deles i 4 lige store dele, der rulles til cirkler på 25 centimeter i diameter. Læg den første cirkel på en bageplade med bagepapir og smør efterfølgende med Nutella – til ca. 1 cm fra kanten. Herefter lægges den næste dejcirkel på og endnu et lag Nutella smøres på. Gentag og slut af med et lag dej. Kanterne klemmes godt sammen.
IMG_0144
Marker en cirkel på ca. 5 cm i midten. Skær med en skarp kniv – så kagen bliver delt i 16 stykker – ind til kanten af din markering.
IMG_0146
Tag to stykker ved siden af hinanden og sno dem hver for sig. Det i din vestre hånd skal snoes to gange til venstre og det i din højre hånd skal snoes 2 gange til højre. Enderne klemmes sammen og samles under kagen. Fortsæt hele vejen rundt.
IMG_0151
Lad nu Nutellastjernekagen hvile i 20 minutter. Pensl afluttende med sammenpisket æg og bag ved 200 grader i omkring 15 minutter.

TIP: I stedet for nutella fyld kan du også bruge brunsviger remonce.

Modellervoks

Allerede fra børn er små, vil det være en stor sanseoplevelse at forme og lege med modellervoks. Når børnene bliver større, er det en god ide at øve finmotorikken med forskellige redskaber som udstiksforme, kageruller, knive mm.
modellervoks
Modellervoksen kan købes færdigproduceret. Men i bund og grund er det rigtig hurtigt og nemt at fremstille modellervoksen selv. Det vil børnene helt sikkert også synes, det er rigtig sjovt at være med til. Det tager ikke længere end 20 minutter at fremstille en portion. Personligt synes vi, den hjemmelavede modellervoks er mere blød og lækker at arbejde med end den færdigkøbte.

Det skal du bruge:
5 dl mel
2 dl fint salt
2 spsk. citronsyre
5 dl vand
1 tsk. olie
frugtfarve/pastafarve

Begynd med at hælde mel, salt, citronsyre, vand og olie i en gryde og brig massen i kog. Sørg for at røre rundt i gryden. Efter få minutter begynder ingredienserne at samle sig til en voks. Tag gryden af blusset og hæld voksen ud på bordet. Lad voksen køle af i et par minutter inden du begynder at tilsætte frugtfarven.
Modellervoksen kan bruges igen og igen. Den kan holde sig ca. 2 måneder i emballage med tætsluttende låg.

Et fint alternativ…

Kender I dadel-kugler? De er et forholdvis nyt bekendskab for mig, og jeg er virkelig overrasket over smagen! Jeg er dybt afhængig af sukker – men de her kan virkelig snyde mine smagsanser, og er et rigtig fint alternativ til aftenes sukkerindtag i hverdagene!
IMG_9393
Kært barn har mange navne. Der findes rigtig mange forskellige slags opskrifter på dadel-, figen- eller rawkugler, og jeg er virkelig klar på at eksperimentere meget mere med indholdet af frugt og nødder!

Til disse har jeg brugt:
200 g friske dadler
100 g nødder (jeg brugte både mandler og hasselnødder)
1 spsk kokosolie
2 spsk kakao

Alt kom i min mini-hakker og blendet sammen til en ensartet masse. Herefter blev der trillet ca 20 kugler. For at gøre dadelkuglerne mere appetitlige trillede jeg nogle af dem i kakao og andre i frysetørret hindbær. Men mulighederne for at pynt kuglerne er mange: kokos, frysetørret jordbær/solbær, hakkede nødder eller lakridspulver. Opbevares kuglerne på køl.
Har du en super god opskrift på lignende, så skriv meget gerne et tip i kommentaren 🙂

Podekviste – et frugtbart tidsfordriv

Jeg drømmer om at få en kæmpe frugthave med træer, der bugner af forskellige frugter gennem hele sæsonen.
æbleblomst.JPG-fil
Men selv om jeg har en stor have med både gamle frugttræer, urte- og prydhave, er der ikke plads til alle de frugttræer, mine drømme er fyldt med.
Men heldigvis kan mindre også gøre det. I år vil jeg forsøg mig ud i podningens ædle kunst og tilføje udvalgt sorte på mine eksisterende træet.
Og det er nu, jagten på egnede podekviste går ind. Først skal man hos naboer, venner og bekende finde træer, der bærer frugter, man gerne vil have på sit eget træ.
podekviste.JPG-fil
Blyantstynde skud fra sidste sommers vækst klippes så lange som muligt. De skal gemmes til midt april-maj, hvor selve podningen skal fortages. Dette skal ske så køligt som muligt. Det mest enkle er at grave Podekvistene ca 10 cm ned i jorden, og marker stedet, hvor de ligger. Man kan også pakke dem ind i fugtigt mos, lægge dem i en plastpose og gemme dem i grønsagsskuffen i køleskabet. Jeg har bundet forskelligt bånd om de enkelte sorter, så jeg kan huske hvilke sorter, jeg til foråret skal pode på hvilket træ.
Hvordan selv podningen foregår, vender vi tilbage til i april.

Magiske Islygter

Nu melder de endelig frost og vintervejr i vejrudsigten. Håbet er frostklare dage med isblå himmel, stille snedækket landskab og ingen trafikale problemer. I vores verden er det ensbetydende med leg og kreativ udfoldelse.
islygter_vidunderligvinter. JPG-fil
islygter_vidunderligvinter.JPG-fil

Frem med bøtter, spande, vand, kogler, frøstande, legetøj mm. Nu skal der støbes islygter, som kan hygge uden for vinduerne.

Processen er ganske enkel. To spande eller bøtter, der har forskellige diameter, sættes inde i hinanden. Læg en tung genstand i den inderste og hæld vand i mellemrummet mellem bøtterne.
Dekorer islygterne ved at komme forskellige genstande i vandet eller tilsæt frugtfarve.

Tilsætter man rødbedesaft til vandet, får man en varm kontrastfarve til alt det hvide.
Tilsætter man rødbedesaft til vandet, får man en varm kontrastfarve til alt det hvide.

Efter et par døgn ude i frostvejret fjernes beholderne. Sæt et bloklys i og nyd vinterstemningen inden fra varmen.
Kom vand i en almindelig ballon og lad det fryse et par døgn. I det hulrum, som opstår, når vand hældes fra, sættes et lys. Vupti - runde islygter!
Kom vand i en almindelig ballon og lad det fryse et par døgn. I det hulrum som opstår, når vand hældes fra, sættes et lys. Vupti – runde islygter!

En festlig kage

Regnbuekage
For enden af regnbuen er der guld, siger man. For enden af denne regnbuekage gemmer der sig en overraskelse, når der bliver skåret hul på kagen og mange forskellig-farvede lag kommer frem.
Bag denne kage til fx en fødselsdag eller til en fastelavnsfest, hvor du gerne vil have smilet frem.

IMG_3758
Jeg har valgt at brug 5 lag til kagen for at få det til at passe i højden med de kagerør, jeg valgte at pynte med udenom kagen, og derfor er opskriften på bundene tilpasset en bund. Springformen, jeg har brugt her, er ca 25 cm i diameteren.
Bund:
2 æg
125 g sukker
1 ½ tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
1 dl kold mælk
150 g hvedemel
25 g smeltet smør
25 g revet marcipan
pastafarve.

Forvarm ovnen til 200 grader og beklæd springformen med bagepapir. Æg og sukker piskes sammen til en luftig masse. Bland de restrende ingredienser sammen og tilsæt massen. Til sidst indfarves dejen – jeg har valgt at bruge pastafarve, da jeg synes farverne er mere klare end den almindelige frugtfarve fra supermarkedet. Bag midt i ovnen ved 200 grader i ca 12 minutter.
Fyld:
Her kan man i princippet selv bestemme om man vil lave en frosting, lemon curd, en mousse eller noget helt tredje. Jeg har gjort det let for mig selv:
Jeg købte 3 breve Dr. Oetker Kagemousse med vaniljesmag. Jeg valgte vaniljen, da jeg synes det lyse fyld, fremhæver de mange flotte farver i kagebundene!
Brevene blev rørt op med mælk og hyldeblomstsaft efter anvisningen på pakken. Jeg smurte fyldet i mellem hvert kagelag og afluttede med at smøre rundt på hele kagens kant. Lige inden serveringen satte jeg vaffelrør i og dryssede 2 poser farvede m&m’s på toppen.
kage
TIP: næste gang vil jeg prøve at bage mindre bunde, så det kan blive til portionsanrettet lagkager ☺

Fugleresturanten

havefugle.JPG-fil

I vores næste artikel skriver vi om fodring af havens fugle, femstilling af “fuglekugler” samt tips og trick i den forbindelse. Da vi også selv leverer billederne til artiklerne, stod den i weekenden på fremstilling af “fuglekugler” i mange afskygninger.
fuglefoder_diy.Jpg-fil
fuglefoder.diy.JPG-fil
Inspiration til at støbe i moccakopper har vi fundet på den skønne hjemmeside www.badut.typepad.com

Det var den lette del, da selve fremgangsmåden til kuglerne er meget simpel. Straks mere udfordrende blev det at prøve at fange fuglene, der spiste af fodret. Fugle var der nok af men desværre af den kamerasky slags. Stormen Egon gjorde ikke processen nemmere, da fuglekuglerne svingede rundt for hvert vindstød,- og bedst som man troede, at fuglen var i fokus, kom et gigantisk vindstød. Alt dette på trods kom der et par gode skud af musvitter, blåmejser og topmejser i kassen.

Topmejsen er en hyppig gæst, der med stor behændighed kan hænge med hovedet nedad og alligevel nippe af kuglerne støbt i plastikkrus.
Topmejsen er en hyppig gæst, der med stor behændighed kan hænge med hovedet nedad og alligevel nippe af kuglerne støbt i plastikkrus.

Det er syndigt….

Kender I chokoladen Ragusa? Det er et af de dejlige minder, jeg har fra min barndom, når jeg besøgte min mormor og morfar. Min mormor havde også en sød tand som resten af familien og een af de ting, vi altid fik hos hende var Ragusa. Med meget få ingredienser kan du faktisk selv fremstille den lækreste Ragusa og den er altid perfekt at servere til en kop kaffe.

IMG_7693
Det skal du bruge:

• 200 g blød nougat
• 50 g hasselnødder
• 150 g mørk chokolade

Fremgangsmåde
• Beklæd en form på ca 18 x 25 cm med bagepapir
• Smelt chokoladen i et vandbad.
• Hæld halvdelen af chokoladen i bunden af din form og sæt efterfølgende på køl.
• Imens hakkes hasselnødderne groft.
• Rør nougaten blød i en skål og tilsæt de hakkede hasselnødder.
• Når chokoladen er stivnet fordeles nougat-hasselnød blandningen herpå.
• Hæld resten af den smeltede chokolade over nougaten og stil på køl.
• Opbevar Ragusa’en på køl og server i små kvadrater.

IMG_7695
Tip:
Du kan også komme tørrede tranebær og mandelflager I din hjemmelavede Ragusa.

Luk foråret ind

Først i januar klippede jeg grene af både mirabelle og krisbærkornel. Grenene kom i vand og stod de første dage køligt. Allerede efter et par dage kunne man ane, at knopperne udviklede sig. Nu står i stuen med bristefærdige knopper og signalerer forår.
grene_drivning.JPG-fil
Denne vinter har været gavmild i forhold til, at kunne hente buketter fra haven. De sidste roser blev plukket i dagene op til jul, og allerede nu kan man hente grene ind til drivning. Her ud over blomster juleroserne, der har deres faste plads i drivhuset, gavmildt. Et par julerosestængler med deres sarte blomster pynter smukt i vasen sammen med grønne kviste fra de mistelten, der efter en lang udviklingperiode nu endelig, er store nok til at klippe enkle kviste af.
julerose.JPG-fil