Kategoriarkiv: Vinter

Is-kogler med og uden lys DIY

Frost og sne ligger smukt på havens planter og potter. Jeg plejer at pifte vinterhaven op med uslygter, når temperaturen er undet nul grader,- og lige nu er ingen undtagelse.
Jeg har på forskellige blogs bl.a denne Fru Pedersen have set kreative folk fremstille is-kogler i silikoneform fra Panduro. Den samme form som jeg plejer at støbe betonkogler i,- og det skulle selvfølgelig afprøves.

Kogler i is og beton støbt i samme form.

Formen blev fyldt med vand og sat udenfor. Efter et par dage havde frosten klarede ærterne. Min kogle var dog ikke gennemfroset, og fik et par mindre huller i toppen.
Ingen grund til at ærge sig! Jeg snuppede en spids kniv og hakkede et hul i bunden, der pasede til et lys. Lyset blev sat i og isskulpturen/koglen står nu og lyser på smukkeste vis. Så nu er der selvfølgelig gået “produktion” i den 😊

Lanterner med snefnug DIY

Med udsigt til sibirisk kulde lige om hjørnet slår kyldenmisse måske alligevel sin knude over Danmark i nærmeste fremtid.
Jeg ser frem til nogle klare solrige dage med et strejf af kulde frem for dis og tåge.
Vi inviterer vinterstemningen indenfor med denne enkle diy – vinterlanterner med lysende snefnug.
Lanternerne er fremstillet af snefnug klippet i kopipapir ( klippes frit i hånden som gækkebreve). Snefnuggene er limet på et stykke hvidt A4 silkepapir og lamineret. Se fremgangsmåden HER

Det dufter da lidt af forår!

Milde vinde blæser over Danmark lige nu,-og man må kigge langt mod syd og øst for at finde frost, sne og vinterfornemmelser.
Det gode ved det milde vintervejr er, at jeg kan komme i haven og nå lidt af al det, man lige så godt kan få gjort før forårstravlheden rigtig sætter ind. Noget er endda ved at være lige oppe over!!! Vinen i drivhuset skal klippes, buske skal tyndes ud, og stauderfrøen som blev høstet i efteråret såes og sættes i en kasse under æbletræerne.
Jeg fik også sået et par af de langsomme startere. Rosenslynge og artiskokker er sået i kasser og modsat staudefrøene sat til spiring inde i varmen.
Og når man nu alligevel er ude og rode i haven, kan man jo også lige få tjekket op på de første trofaste planter, der ligger på lur. Vintegækker, erantis og juleroser titter frem. Frem måtte spaden og et par klynger vintergækker blev gravet op og sat i potter. Snart vil de strække hals og blomster smukt inde. Juleroserne fik en tur med saksen. De gamle blade blev klippet af, og de sammenrullede blomsterknopper kom til syne. Nu kan deres magiske udvikling følges på tætteste hold.

Disse smukke juleroser står i drivhuset og strækker hals.

Da tusmørket begynde at snige sig ind, blev det lige tid til at klippe lidt flere grene ind til drivning, før jeg selv søgte ind til kaffen og brændeovnens varme.
Der er meget, der kan gøres i haven en mild vinterdag,- og følelsen af at være på forkant med foråret er forrygende 😊

Januars ynglingssyssel -drivning af vintergrene

Vejret her på Fyn var smukt og stille i går, så det var oplagt at gå en tur i haven og klippe grene fra bl.a kirsebærkonel og mirabelle. drivning_mirabellegrene_januar.JPG-fil
Knopperne udvikler sig fint inde og efter en uges drivning i et køligt rum, begynder knopperne på næsten poetisk vis at briste,- og dag for dag kan man følge den magiske udvikling fra knop til forårssprød blomst. drivning_mirabellegrene_januar.JPG-fil
Jeg plejer at hente grene ind med en god uges mellemrum, så der løbende kan fyldes i stuens vaser gerne suppleret med sprøde tulipaner fra blomsterhandleren. drivning_mirabellegrene_januar.JPG-fil
Ud over grene til drivning klippede jeg også lige nogle smukke grene ind med lyserøde snebær. De er helt perfekte i en vase med lyserøde tulipaner.

Helligtrekongersaften

På fredag er det Helligtrekongers aften, som førhen markerede julens afslutning. Helligtrekongersdag er i flere lande som fx Spanien og Rusland, den dag børnene får gaver,- på sammen måde som kongerne eller De vise mænd fra Østerland gav Jesusbarnet gaver i Betlehem. helligtrekonger_diy.JPG-FIL
For os er aftenen en dejlig anledning til at holde en lille hverdagsfest efter julens og nytårets mange sociale sammenkomster.
Traditionen tro pyntes der op med stjerner på bordet. Du kan finde inspiration til forskellige stjerne-diy i vores bog Vidunderlig Vinter,vidunderlig_vinter_helligtrekonger. JPG-fil hvor du også kan finde opskriften på den traditionelle Galette de Rois på dansk kaldet Kongernes Kage, som bages med en lille indbagt bønne, som udløser en gave til den heldige finder,- lidt på samme måde som mandlen i risalamanden til jul.
I år bliver den traditionelle Galette de Rois udskiftet med den smukke stjerneformet nutellakage.nutellakage_opskrift.JPG-fil Find opskriften HER
Sidste år klippede jeg silohuet-billeder til vinduerne og lavede små helligtrekonger-lanterner. Du kan finde fremgangsmåden HER
helligtrekonger_diy.JPG-FIL
Hvad udsmykningen til dette års hverdagsfest bliver, er endnu ikke helt på plads.
Plejer du at fejre Helligtrekongersaften og har du gode ideer til DIY, så smid gerne en kommentar 🙂
Rigtig god aften på fredag!!!

Fuglefodringsmani

Jeg elsker dagene mellem jul og nytår! Tid til alt og ingenting😊 I dag lå der et tyndt lag rim i haven og fortryllende med sin magi i den rødmende solopgang. Smukt at nyde fra havestuen med en kop kaffe i hånden og ildens buldrende i baggrunden.

Topmejsen er en hyppig gæst, der med stor behændighed kan hænge med hovedet nedad og alligevel nippe af kuglerne støbt i plastikkrus.
Topmejsen er en hyppig gæst, der med stor behændighed kan hænge med hovedet nedad og alligevel nippe af kuglerne støbt i plastikkrus.

Mens jeg sad og nød stilheden indendørs, var der fuld aktivitet ude i haven, hvor solsortene sloges om de sidste æbler under træerne, musvitterne og blåmejserne kæmpede om retten til fuglekuglerne og rødkælken, der i smug samlede krummerne fra de kæmpendes bord.
fuglefoder_diy.JPG-fil
Inspireret af den megen aktivitet og kamp om maden i kulden gik jeg straks i gang med at lave noget mere mad til fuglene.
Kageforme, krus, moccakopper eller kogler kan anvendes til at støbe eller presses fuglefoderet i. Kig i køkkenskabet og bliv inspireret.
Kageforme, krus, moccakopper eller kogler kan anvendes til at støbe eller presses fuglefoderet i. Kig i køkkenskabet og bliv inspireret.

Du kan finde opskrifter og ideer til dekorative og nærende fuglemad i vores bog “Vidunderlig Vinter”.havefugle.JPG-fil

SKUDDAG – en dag til selvforkælelse

I dag er det skuddag. En ekstra dag som hvert 4. år skydes ind i kalenderen for at få tiden til at gå i hak. Sådan en dag skal bruges til noget særligt, så hvorfor ikke bruge den til lidt selvforkælelse 🙂
vimpler_diy.JPG-FIL
Her får du lige tre ideer!
Lav brusende badebomber til trætte fødder.

Skønne badebomber til trætte fødder.
Skønne badebomber til trætte fødder.

Bag lækre mini kikse-kager
Uhmmm... kiksekage
Uhmmm… kiksekage

Bryg en omgang ingefærshot mod forkølelse og snue.
Sund og sur - ingefærshot mod forkølelse.
Sund og sur – ingefærshot mod forkølelse.

Mirabelle – du trofaste

Mens vi venter på at naturen selv holder blomsterfest, må vi snyde os til den indendørs😊

Mirabellen blomster først om en god måned, men vi behøver ikke vente så længe...
Mirabellen blomster først om en god måned, men vi behøver ikke vente så længe…

Jeg har tre træer i min have, der trofast år efter år,- fra først i januar til midt i april, lever grene til mine vaser. Hver gang forundres jeg over, hvor smukt og poetisk knopperne udvikler sig i stuens varme. I dag har jeg hentet et nyt bundt mirabellegrene ind.
Efter et par timer i varmen kan man ane den første blomst på spring.
Efter et par timer i varmen kan man ane den første blomst på spring.
Her midt i februar er knopperne godt opsvulmede, og får træet til at se ud som om, det kan blomster hvert øjeblik, det skal være. I stuens varme vil knopperne udvikle sig med lynets hast og blomster i løbet af få dage. mirabelle _ grene_drivning.JPG-fil

En anden vinter-yngling er krisbærkornel, som jeg ligeledes har plukket grene ind af siden først i januar. Nu lyse den allerede op udendørs med sine små gulgrønne duske på nøgne grene.

Krisbærkornel kan let drives i blomst fra først i januar.
Krisbærkornel kan let drives i blomst fra først i januar.

Det sidste træ kan vel næppe kaldes for en vinter-yngling, da knopperne er svære at drive i blomst indendørs før i begyndelsen af marts. Men så lever grenene også en grand final, når de store, smukke og graciøse magnoliablomster folder sig ud!

Er du også vild med at fylde vaserne op her i de mørke måneder, kan jeg virkelig anbefale at plante den treenighed i din have!

Perlefugle diy

Dagslængden er nu tiltaget med 2 timer og 34 minutter, og det skaber heftig aktivitet hos havens fugle. Snart er mejserne i gang med deres første kuld unger, mens solsortehannen melodisk kræver sit territorium fra granens høje top.fugle_hama-perler.JPG-FIL Det er tiden med fuglesang i luften og perlefugle på nøgne grene i vasen.

Perlefugle på grene fra kirsebærkonel
Perlefugle på grene fra kirsebærkonel

Dekorer grenene fra haven med fugle fremstillet i hama-perler for at forstærke forårsfornemmelsen. Tag fuglebogen frem og byg din egen fugleversion på pladen ud fra billedet eller gå mere systematisk til værks ved at tælle dig frem via fotoserien her i artiklen. Her er til mange hyggelige, kreative timer sammen med børnene, der lige nu nyder vinterferiens frihed. hamaperler_fugle_diy.JPG-filNår fuglen er bygget færdig, lægges et stykke bagepapir over den, og perlerne smeltes forsigtigt sammen ved at stryge med et varmt strygejern. Vend perlerne af perlepladen og stryg ligeledes på bagsiden. Bind en snor i fuglen og hæng den op.
Du kan finde tips til drivning af grene HER
musvit
musvit
rødkælk
rødkælk
bogfinke
bogfinke
solsort
solsort
rødkælk version 2
rødkælk version 2
dompap
dompap

hamaperler_fugle_diy.JPG-fil

Inspirationen til de fine perlefugle stammer fra denne skønne blog Kreauglen. Tjek den ud!!!!