Kategoriarkiv: Fastelavn

Kæmpefastelavnsris

Sæt kulør på februar med farverige uldtotter på nøgne grene og skab dit eget kæmpe fastelavnsris til glæde for folk og fugle.
fastelavnris_diy.JPG-fil
Fold små uldtotter og vikl en tynd ståltråd omkring den ene ende, så de danne små duske. Find et træ eller en busk i haven og bind uldtotterne på de nøgne grene. Ud over at være et farverigt indslag på en ofte grå årstid nyder havens småfugle også godt af arrangementet. De er begyndt at samle redematerialer og kan ikke stå for muligheden for at anskaffe et farvestrålende væg til væg- tæppe i havens mange redekasser. Det er sjovt at følge deres kamp om at trække ulden ud af totterne, så placer gerne fastelavnsriset tæt ved husets ruder.

DIY-FASTELAVNSLYS

En lysende Fastelavns-ide!

At fremstille sine egne motiver på lys er både en personlig og sjov måde at pynte bordet til hverdagsfester, særlige lejligheder og årets højtider.
stjerner_papir_diy.JPG-FIL
Det skal du bruge:
Bloklys
Diverse servietter
Teske

Lav en skitse af din figur eller find et passende fastelavnsmotiv på fx nettet. Klip figurdelene ud af det yderste mønstrede lag på servietterne, og læg dem klar. Varm indersiden af en teske over et tændt stearinlys. Læg servietstykkerne på lyset, og gnid med den varme skes yderside på servietdelene. Varmen fra skeen får stearinen under servietten til at smelte. Man behøver ikke at lægge hele figuren på, på en gang. Man kan også tilføje delene en ad gangen, hvis det gør processen mere overskuelig. Dette kan være en fordel, hvis børnene fremstiller deres egne lys.
Lys_diy_fastelavn.JPG-FIL

Stjernedrys

Mangler du lidt anderledes bordpynt til fastelavnbordet, kan du fremstille disse farvestrålende stjerne, der passer fint sammen med meget af fastelavnsfestens pynt og festivitas.stjerner_papir_diy.JPG-FIL
Klip to stjerner i forskelligt papir og læg dem forskudt oven på hinanden. Lim dem sammen med en limstift. Sy en “stjerne” i midten med en synål med en dekorativ tråd.
Stjernen kan også dekoreres med et påsyet knap i stedet for en midterstjerne.stjerner_papir_diy.JPG-FIL
Læg stjernerne på en ensfarvet dug sammen med lys, papkroner og fastelavnsris.
Du kan finde fremgangsmåden på fastelavnslysene

Kronen på værket

Hvert år holder jeg fastelavnsgilde for hele familien. Det bliver bagt forskellige typer fastelavnsboller, dekoreret lys og ikke mindst kreeret pynt til bordet.
De sidste par år har bordet bla været pyntet med papkroner fremstillet af paphyldsteret fra wc-papirsruller.krone_fastelavn_diy.JPG-fil
Tegn kronens spiser op med en blyant og klip ud.
Man kan dekorere kronerne på mange måder. Jeg har malet dem indvendig samt langs kanten på spidserne. Herefter et der med en anden farve malet prikker på. krone_fastelavn_diy.JPG-fil

Vandbakkelser – et smagfuldt alternativ til den traditionelle fastelavnsbolle

Vandbakkelser med flødeskum og et drys flormelis er et skønt alternativ til den traditionelle fastelavnsbolle.
Vandbakkelser med flødeskum og et drys flormelis er et skønt alternativ til den traditionelle fastelavnsbolle.

Går man lidt træt i de traditionelle fastelavnsboller, er disse et skønt alternativ.

Dej:
80 g smør
2 dl vand
100 g hvedemel
3 æg

Fyld:
2 ½ dl piskefløde

Lige klar til at komme ynglingsfyldet i.
Lige klar til at komme ynglingsfyldet i.

Tænd ovnen på 200 grader.
Kom smør og vand i en gryde og varm indtil det koger. Tilsæt melet og rør rundt med en grydeske. Tag gryden af varmen og fortsæt med at røre indtil dejen slipper skeen og gryden. Lad massen køle lidt af.
Pisk æggene lidt sammen et ad gangen. Tilsæt æg til massen lidt efter lidt mens der røres grundigt med en elpisker.
Kom dejen i en sprøjtepose og fordel dejen på bagepladen med god afstand. Dejen kan også sættes på bagepladen ved hjælp af to spiseskeer.
Bag vandbakkelserner midt i ovnen i 20-25 minutter men åbne ikke ovndøren de første 15 minutter. Tag en vandbakkelse ud af ovnen og tjek om den falder sammen. Gør den det forlænges bagetiden indtil det ikke sker.
Tag vandbakkelserne ud af ovnen og klip dem op i siden med det samme. Det forhindrer dem i at blive bløde.
Når vandbakkelserne er afkølet fyldes de med flødeskum og drysses med flormelis.

Tip: Kom en klat hindbærmarmelade i før der fyldes flødeskum i eller bland det i flødeskummet. Flødeskummet kan erstattes med is eller fromage.
fastelavn.JPG-fil

Fastelavns-fakta

I min familie er det en tradition at invitere hele familien – børn, unge og gamle – til fastelavnhygge med fastelavnsbolle i flere varianter, pyntet fastelavnsris i vaser og hjemmelavede papkroner på et festligt og farverigt bord.
fastelavn.JPG-fil

Om man møder mere eller mindre udklædt, er helt op til temperament og overskud. Bare man kommer!

Førhen var fastelavn en voksenfest, der markerede overgangen mellem vinter og forår. Fastelavn betyder aften før fasten, som i ældre kristen tradition var en periode på 40 dage frem mod Påske, hvor folk ikke måtte spise kød.
Udklædning var en del af fastelavnsfesten, hvor optog af udklædte mænd drog fra gård til gård. Forrest i optoget red to unge mænd udklædt som en gammel kælling og en stodder. Sidst i optoget var en ung mand udklædt som bajads en slags nar. Han sad ofte omvendt på hesten, som et symbol på at alt var lidt omvendt ved fastelavn, hvor selv sociale skel blev udvisket ved hjælp af udklædningen. På gårdene indsamlede man madvarer og drikkelse til den forestående fastelavnsfest, der på dette tidspunkt var en meget løssluppen voksenfest.

Karneval har som fastelavn noget at gøre med at faste. Ordet stammer fra italiensk og betyder ”farvel kød”.

Senere blev fastelavn en børnefest hvor det helt store omdrejningspunkt var tøndeslagningen.
At slå katten af tønden er en skik man kender fra Danmark og Skåne. Og man slog bogstaveligt katten af tønden. Skikken stammer sikkert tilbage fra middelalderen, hvor det var folketro, at slog man en sort kat ihjel i forbindelse med fasten, ville byen undgå at blive ramt af pesten. Helt frem til slutningen af 1800-tallet havde man i Danmark en levende kat i tønden. Når tønden gik i stykker, blev katten pryglet ihjel med stokke og kæppe af de omkringstående børn. I vore dage er det børn i fantasifulde udklædninger, der slår katten af tønden, og når tønden falder, er det ikke en sort kat, de falder over, men tøndens indhold af slik og andre gode sager.

Katte, klippet i sort karton, og farverige blomster i silkepapir, pryder dette års fastelavnsris.
Katte, klippet i sort karton, og farverige blomster i silkepapir, pryder dette års fastelavnsris.

Fastelavnskatte og paprørs-kroner til fastelavnsbordet

Kronerne er fremstillet af paprør fra toiletpapirsruller.
Kronerne er fremstillet af paprør fra wc-papir.

Så enkelt kan det gøres!
Paprøret klippes takket i toppen og males indvendig. Kanten langs takkerne males ligeledes, og efterfølgende dekorernes kronen med fx tusch, perler eller palettier. Et lille projekt hvor ungerne kan får lov til at slå sig løs og slippe deres indre pynte-Jørgen løs!

Katte, klippet i sort karton, og farverige blomster i silkepapir, pryder dette års fastelavnsris.
Katte, klippet i sort karton, og farverige blomster i silkepapir, pryder dette års fastelavnsris.

Katte er en klassisk dekoration til fastelavn både på tønden og riset. Jeg har tegnet katten på sort karton, klippet den ud og efterfølgende foldet kattens sløjfe i papir, før den er sat på. Sløjferne på disse katte er foldet i 50 krone sedler, da fastelavnsriset var en fødselsdagsgave til en, der ønskede sig penge til en mountainbike, men sedlerne kan jo erstattes af farvet papir 🙂
Kattens sløjfe er foldet som en harmonika og sættes på, når katten er klippet ud.
Kattens sløjfe er foldet som en harmonika og sættes på, når katten er klippet ud.

Flagranke

SONY DSC

At samles om små kreative projekter, hører for mange december til. Kønne flagranker til både ophæng, gavepynt eller juletræet kunne være et bud på sådan et simpelt, anvendeligt og dekorativt projekt.

SONY DSC

Og som mange andre ideer i vores bog Vidunderlig Vinter er materialerne, der anvendes, nogen  de fleste ligger inde med allerede.