Alle indlæg af Bit & Esther

Vinterkrans af lærkegrene

I sidste weekend fik jeg bundet en helt enkelt krans af friske lærkegrene. De er ganske bøjelige, når de klippes direkte fra træet, så det er intet problem at fastgøre dem til en jernring med lidt ståltråd. Grenene er snoet og viklet lidt ind i hinanden, således at de stort set fastholder sig selv. Husk at kransen får et mere harmonisk udtryk, når grenene lægges på i samme retning, og koglerne bliver rimlig ligeligt fordelt i hele kransen.
Jeg har valgt at lade de få gyldne nåle, som stadig sidder på lærkegrenene, blive på, da de giver en smuk kontrast til de brune kogler og det grønblå lav. Kransen har ligget inde på et fad en uges tid, uden at nålene er faldet af, men jeg har ingen erfaring med, om de vedbliver at sidde på og evt. hvor længe.
Kransen har fået en spinkel lyskæde snoet om sig, og jeg påtænker at give den et mere julet udtryk med levende lys og pynt, så den på næste søndag kan overgå til adventskrans.

Adventskrans

Om få uger er det første søndag i advent. Jeg er så småt begyndt at overveje hvilken adventskrans, jeg skal have i år. Her i huset varierer det ganske meget fra år til år, alt efter tid og kreative ideer.

Råt på den fede måde!

For et par år siden opstod ideen til at lave adventstager ud af træklodser fra paller. Jeg brugte kun stagerne til advent et år, men de kommer altid frem og bliver brugt til rustikke stager i julemåneden evt. pyntet med lidt fyrgrene og kogler.
Du kan læse mere HER

Så er det atter tid til slåen

Slåen er en af mine favoritter her i det sene efterår. De er super smagfulde og delikate at anvende både i snaps, gin og sirup.

Slåengin har som snapsen en fantastisk farve, og smagen er der absolut heller ikke noget i vejen med!

Det er lige nu du skal ud og høste bærene inden fuglene får smag for dem. Det sker efter den første frost, der gør slåenbærene søde og spiselige for fuglene. Vi kan snyde og komme dem i forkøb ved at plukke før frosten og lægge bærene i fryseren et par døgn før de anvendes.
Slåensirup på glas lige til at gemme på køl til alt fra skyr til pandekager.

Find opskrifter her:
Slåensnaps og -gin
Slåensirup

Julekugler i beton

Nu banker julen stille og roligt på døren. Juleslikket er lagt frem i butikkerne, og invitationerne til julens selskabelige arrangementer tikker ind på mobilen.
Haven lukker stille og roligt ned, selv om det gyldne løv stadig giver lidt farve. Krukkerne tømmes,- og de kuldskær planter sættes i drivhuset. Der bliver kort og godt lidt tomt derude.

Julekugler er fyldt med beton og skal nu hærde 2-3 uger før glaskugler kan fjernes.

Med øje mod årets sidste højtid fik jeg i weekenden fyldt beton i nogle julekugler. De skal ligge 2-3 uger lidt lunt og tørrer helt igennem inden glaskuglen fotsigtigt bankes fri. Men så passer det også fint med, at de er klar til at pynte på et fad med gran og mos.
At fylde kuglerne er nemt, men en lidt langsommelig proces, da betonen skal hældes/hjælpes ned i det lille hul, der hvor ophænget er fastgjort. Det fjernes selvfølgelig først. Husk at ryste kuglen godt, når betonen er kommet i, så du undgår lufthuller.
Vil du også have betonkugler til jul, er det ved at være tid til at få dem støbt. Støbeformen – glaskugler – er allerede nu at finde i butikkerne.

Hybenlikør – en disciplin for de tålmodige

Jeg har længe ledt efter en opskrift på hybenlikør, efter jeg hørte om den i et af Bonderøvens programmer på DR. Nu er det endelig lykkes at finde en opskrift her på nettet, som jeg har taget udgangspunkt i til min egen likør.

Hyben fra hunderoser er udgangspunktet for denne likør

Jeg har valgt at lave likøren af hyben fra hunderoser,- som også Bonderøven anvendte. I opskriften fra Buchholm Mad Blog (se link nederst) er der anvendt hyben fra hybenroser.
Jeg har desuden halveret mængden, da jeg synes, at 6 liter likør lige er i overkanten, men det vil tiden jo vise, når den om 3 – 5 år skal nydes.
Nystartet likør. Efter få dage skifter væsken farven til rød og bliver rigtig smuk at se på.
Min plan er at lave ca. 3 liter hybenlikør hvert år, så forsyningen er sikret fremadrettet 🙂
Da likøren skal stå mindst 3 og gerne 5 år, er det lidt af en tålmodighedsprøve. Men regner helt sikkert med, at det er ventetiden værd!!!

Du kan finde grundopskriften til hybenlikøren på denne hjemmeside.Buchholm Mad Blog

Hvis der er nogen, som har erfaring med at lave hybenlikør af hunderosens hyben, høre jeg gerne fra jer!

Krans af troldhassel

Endelig fik jeg taget mig sammen til at beskære og opstamme min gamle troldhassel. Har længe gået pg overvejet projektet, da jeg jo regner med at få brug for de smykke krøllede grene ved juletid. Men nu skulle det altså være.

En bunke grene klar til afløvning, før der skal bindes.

Efter beskæringen stod jeg tilbage med en pæn bunke grene og her opstod ideen om at prøve at binde dem til en krans.
Ikke langt fra tanke til handling her på matrikelen 😄
De første grene bandt jeg fast til en jernering med lidt ståltråd. Herefter blev grenene viklet ind og ud mellem hinanden og rundt om jernringen. Det fungerede rigtig fint og resultatet blev ganske ok, synes jeg.
Da jeg nu alligevel var i gang snoede jeg en lyskæde rundt om kransen. Så kan den lyse op i efterårsmørket og helt frem mod jul. Glæder mig til at se den med den første sne drysset malerisk ryndr omkring op de krogede grene,- men ikke mere end det kan vente til december!

Ketchup af bær fra hvidtjørn

I de levende hegn langs bondens marker gror de fineste krogede hvidtjørn. De er fyldt med små røde bær der lyser op mellem de gule blade lige nu. Fuglene er vilde med dem og inden længe er de fleste spist, så det er nu man skal ud at plukke, hvis man skal have del i bærerne.
Jeg har været i hegnet og plukke til et par flasker hvidtjørns-ketchup, som er super skøn at anvende istedet for almindelig tomatketchup.

Fremgangsmåden er meget enkel.
Nip og skyld bærene i vand. Kom dem i en gryde og dæk dem halvt med vand og tilsæt eddike så bærene er dækket af væske. Kog bærene ved svag varme i ca. 30 minutter. Sigt massen gennem en sigte og mas bærene så det røde frugtkød kommer med, mens selve frøene siges fra. Kom massen tilbage i gryden og tilsæt sukker (ca. 175 gram pr. 500 gram hele ukogte bær), salt, peber efter smag. Man kan kryddere det yderligere med fx chili eller cayennepeber efter smag og anvendelse. Ketchuppen koges igennem og kommes på renegjort glas eller flasker. Opbevar kechuppen i køleskabet.

Overskud og overflod

Denne overskrift synes jeg meget godt dækker naturens efterårsgaver lige nu. Der er så meget at samle derude – brombær, hyldebær, nødder, svampe, hyben mm. Det er altid hyggeligt, at snuppe kurven med på tur og se hvad naturen byder på.
Sidste weekend var jeg på rov i hegnet efter hunderosens smukke hyben. Det blev til to fine efterårskranse, som du kan se HER. Men der blev heldigvis lidt hyben i overskyd. De var alt for skønne til at smide på komposten, så jeg fandt en gammel lerpotte og fyldte den med jord. Hybene blev stukket i jorden og potten fyldt ud med smukke røde hyben. Resultatet blev overraskende fint,- og hybenpotten står nu dekorativt og lyser op på havebordet og pynter blandt sensommerens potter. Enkel, smuk og gratis efterårshygge på få minutter. Har du tips og triks til smarte, enkle ideer med naturens materialer, så smid gerne en kommentar herunder😊 Vi er altid klar på lidt ny inspiration.